Nu Vet Jag...

Har hittat hur man gör

Fick ett bra tips av @Livsturisten efter mitt inlägg om hur jag ska övervintra min pelargon och så fick jag också en kommentar av @Jagärmamma som gärna också ville övervintra sin blomma.

Benita (livsturisten) kom med jättebra tips men då jag behövde veta mer så googlade jag idag och nu vet jag precis hur jag ska göra med vattning, vart den ska stå, när den ska beskäras.

Min pelargon kommer få stå vid fönstret i trapphuset, om jag klarar av att övervintra den och den sedan tar sig till våren/sommaren 2020. Ja det återstår att se men jag ska i alla fall göra så gott jag kan av dessa tips.
--------------------------------------------------------------------------------------------


Att övervintra pelargoner


Om du vill spara dina pelargoner över vintern, slutar du med näringsgivorna på sensommaren och tar in plantan, innan frosten kommer.

Pelargonerna kommer från trakter där vintrarna är milda och frost är sällsynt. Så bör de övervintra — ljust och frostfritt, idealtemperaturen är 5 – 10°.

Trapphus, garage eller förråd

Enklast är om du har ett rum som du kan hålla svalt. Där du kan ställa in dina växter som skall vinterförvaras och stänga dörren till den övriga delen av huset eller lägenheten. Alla har tyvärr inte ett sådant rum, men det finns andra möjligheter. Har du kanske en sval källare? Ställ pelargonerna i fönstret där. Har du fönster i trappuppgången – jättebra! Här är ljust och lite svalare än i rummen. Har du ett frostfritt garage? Träng ihop dem i fönstret. Har du bara fönster i rumstemperatur? Det kan också fungera.

Ljus och temperatur hänger samman

Tänk bara på att ljus och temperatur hänger samman, så ju varmare plantorna står desto mer ljus måste dem få. Stäng av elementet under. Ju svalare växterna står desto mindre vatten förbrukar de, så vattna ytterst försiktigt. De som står i rumstemperatur vattnas mer men se upp för övervattning!

Dags att ta fram dina plantor

I slutet på februari - början på mars är det dags att ta fram dem i ljuset och rumstemperatur och börja vattna vattna mer. Beskär dem till ungefär 10 cm höjd. Efter ytterligare någon vecka planterar du om dem, ta inte en förstor kruka i början.

Efter detta är cirkeln sluten och en ny säsong har börjat, lycka till!

Hittade dessa tips hos 

 Vi hörs snart igen
/Lotta

Gillar